Dies Latinus: Dag over Latijn in het Latijn

“Latein ist tot, es lebe Latein!” Deze titel van het spraakmakende werk van professor Wilfried (Valahfridus) Stroh is geen valse paradox, maar geeft een levende realiteit weer. Bent u benieuwd of betwijfelt u dat? En is Latijn spreken en schrijven nou echt nodig en nuttig, of is het een gimmick? Hoor en luister zelf op de Dies Latinus.

Loading Map....

14 March 2013
13:00-17:00

Rijksmuseum van Oudheden
Rapenburg 28
Leiden

Toelichting

Is dat nou nodig, Latijn spreken? Wie heeft daar nou wat aan? Zijn er überhaupt nog wel mensen die het spreken? Dat is toch veel te moeilijk? Kun je niet beter Mandarijn leren?
Er is veel te doen om gymnasiaal onderwijs. Vraagtekens bij het nut van Latijn en Grieks zien we overal, de Verkenningscommissie, het “gymnasium-light”… Hoeveel leerlingen volgen over een eeuw nog Latijn en Grieks? Zullen er tegen die tijd überhaupt nog gymnasia bestaan?

In tijden van discussie over de toekomst van Latijn en Grieks, zullen op deze dag docenten uit andere Europese landen hun onderwijsmethoden gericht op actieve beheersing van het Latijn in Nederland komen demonstreren. Deze docenten uit Italië, Tsjechië en Spanje zullen ons vertellen over hun ervaringen en resultaten, in het Latijn. Het doel? Aansprekender en doeltreffender gymnasiaal onderwijs, zonder het stampen van woorden en rijtjes, zonder het eindeloos doorbladeren van woordenboeken, zonder de vertaling. Fieri potest! Het kan!

Te mooi om waar te zijn? Onmogelijk binnen de kaders van de huidige studielast? Een gimmick? Niet serieus? Kom en oordeel zelf. En stel je vragen. In het Nederlands of in het Latijn.

Met name bedoeld voor docenten klassieke talen. Tevens voor iedereen, jong en oud, die geïnteresseerd is in het nut en plezier van de klassieken.
Deelnemers kunnen na afloop een certificaat van deelname ontvangen. Toegang is gratis.

Meer informatie en aanmelden op http://www.rmo.nl/dies

In samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden, Academia Vivarium Novum, de Universiteit van Valencia en Universiteit Leiden

Programma en poster

Bekijk het programma.

Download de poster:
Praeconium Dies Latinus

Posted in